h

Vergaderen of een borrel drinken?

23 januari 2007

Vergaderen of een borrel drinken?

Aankomende donderdag besluit de gemeenteraad van Geertruidenberg onder andere of er voor 1 miljoen euro aan aandelen intergas moet worden aangeschaft en hoe de beleidsregels voor de Wet Maatschappelijke ondersteuning ingevuld gaan worden. Belangrijke zaken voor deze gemeente en haar inwoners. De coalitie partijen denken hier alleen iets anders over. Tijdens een overleg tussen de fractievoorzitters is door de coalitie partijen en de burgemeester geopperd om een beperkte spreektijd te hanteren tijdens de raadsvergadering, zodat alles op één avond afgehandeld kan worden. De SP is hier een fel tegenstander van. Wij vinden dat politieke partijen niet de mond moet worden gesnoerd, alleen maar om een vergadering zo snel mogelijk af te kunnen werken!

Het doel van een gemeenteraad is om de gekozen volksvertegenwoordigers op een verantwoorde en openbare manier het gemeentelijk beleid te laten controleren, bediscussiëren en bepalen. Alleen nu blijkt echter dat meerdere coalitiepartijen liever niet teveel tijd willen stoppen in hun raadswerk. Of er nu 5 of 25 onderwerpen op de agenda staan, men is graag om 11 uur s’avonds klaar zodat er nog een borrel gedronken kan worden. De SP houdt ook niet van eindeloze vergaderingen, maar als het belangrijk is, moet het besproken worden. In dat geval gaan wij graag door totdat de onderste steen boven is gehaald, we zitten er natuurlijk voor gemeentezaken en niet voor de borrel!

Als de tijd dan toch nog te beperkt blijkt te zijn, dan ziet de SP liever dat het aantal onderwerpen wordt verminderd. Deze raad en het college moet dan haar prioriteiten kiezen: de belangrijkste dingen eerst, de minder belangrijke dingen dan maar een maand later. Zo kunnen we er tenminste wel de tijd voor nemen.

De komende vergadering telt 25 agendapunten, waarvan er zeker 11 actief besproken zullen worden. Wanneer men alles op 1 avond wil afhandelen dan betekent dit dat er per fractie zo’n 19 minuten spreektijd is voor 11 onderwerpen (1 minuut en 40 seconde per onderwerp dus). Zoals gezegd wordt donderdag ook de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning behandeld, een belangrijk onderwerp waar veel mensen in deze gemeente mee in aanraking komen. Het kan toch niet zijn dat de volkvertegenwoordigers slechts 1 minuut en 40 seconde krijgen om hierover iets zeggen!?

Aan al die politieke partijen kan gevraagd worden waarvoor men nu eigenlijk de gemeenteraad is ingegaan. Doen ze het voor een symbolische maandelijkse vergadering, die niet te lang moet zijn zodat er nog geborreld kan worden? Of doen ze het om de mensen die op ze gestemd hebben ook echt een stem te geven? Als dat laatste het geval is, dan zou men nooit genoegen nemen met 1 minuut en 40 seconde om over belangrijke zaken te spreken!

Namens de Socialistische Partij: Joris Klaassen

U bent hier