h

Bestuur SP Geertruidenberg heeft de kaderscholing voor de SP doorlopen

31 oktober 2018

Bestuur SP Geertruidenberg heeft de kaderscholing voor de SP doorlopen

Foto: SP

Verslag SP Kaderscholingsweekend 2018
Op zaterdag ochtend  trok SP Geertruidenberg met 3 man sterk (Diana, Jan en Bas) in noordelijke richting voor het jaarlijkse SP kaderscholingsweekend in Steenwijk. Op het programma staat oa. Tactische activisme, Politiek Café, afdelingsmedia en Karl Marx. Bij aankomst blijkt het Buitengoed Fredeshiem waar wij zullen verblijven er prachtig bij te liggen in een bosrijke omgeving. Na te hebben ingecheckt en de spullen in onze kamers hebben gezet kunnen we beginnen.

Foto: SP

De opening wordt verzorgd door Pim Siegers waarbij we middels een aantal video fragmenten de laatste ontwikkelingen doornemen rond de campagne Tijd voor Rechtvaardigheid en het drama rond het sluiten van de ziekenhuizen in Flevoland en Amsterdam. Daarna duiken we een stukje de geschiedenis rond actievoeren in met de video “De sigarenmeisjes van Pekela”, dit was de eerste wilde vrouwenstaking  eind jaren 60 waarbij er gestreden werd voor gelijke beloning als de mannen. Na elke video volgt een boeide discussie tussen de SP-ers die vanuit  het hele land aanwezig zijn. Via een speciale versie van “raad je plaatje”, waarbij Lieke van Rossem ons laat raden wie er verstopt zit achter de tomaat, stelt iedereen zich even kort voor.

Foto: SP

Vervolgens is het de beurt aan Jimmy Dijk, fractievoorzitter van de SP in de stad Groningen, om ons wat bij te spijkeren in Tactisch Activisme. Hij verteld over de vele acties rond huurwoningen die de SP vaak succesvol heeft weten te voeren en wat daar allemaal bij komt kijken. Nils Muller neemt ons vervolgens mee langs de “ 7 regels voor een succesvol actietraject”  van Saul Alinsky.
Vervolgens mogen we dit zelf in de praktijk brengen in een rollenspel waarbij er afwisselend de rol van huurders en van de woningcorporatie gespeeld wordt met af en toe hilarische momenten.
Daarna  kan er de film “The Young Karl Marx” worden gekeken of voor een wandeling door het bos voor de liefhebbers. Na het overigens heerlijke diner gaan we verder met het Politiek Café waarbij partijvoorzitter Ron Meyer eerst een toespraak geeft, vervolgens met Pim Siegers diverse onderwerpen rond de SP worden besproken en wij Ron bestoken met allerlei vragen en opmerkingen. We sluiten deze zeer gezellige dag af met een SP Pubquiz onder het genot van een pilsje.

Foto: SP

Na een uurtje extra nachtrust in verband met het ingaan van de wintertijd en een lekker ontbijt gaan we op zondag verder met het thema “Succesvolle afdelingsmedia”. Sarah Dobbe van het mediateam geeft aan hoe en wanneer je verschillende soorten media in kunt zetten, wat de do’s en don’ts zijn en laat wat voorbeelden zien van geslaagde en minder geslaagde media fragmenten. Ook dit mogen we in de praktijk gaan brengen door te putten uit onze eigen ervaringen met actie trajecten. Oa. Onze actie tegen de gaswinning in Waalwijk wordt als voorbeeld genomen waarbij Bas van der Wiel de aanwezigen mee neemt in het traject en welke media daarbij werd ingezet.

Als afsluiter neemt Bart Linssen van de SP wetenschappelijk bureau ons mee in het werk van Karl Marx, hoe zijn ideeën en theorieën vandaag de dag nog erg actueel zijn en hoe deze door vriend en vijand in hun voordeel worden gebruikt. Waar wij natuurlijk als doel hebben om de welvaart eerlijk te verdelen en Marx ons daar handvaten voor geeft hoe dit te bereiken maken kapitalisten juist gebruik van deze zelfde theorieën om hun winsten te kunnen maximaliseren over de rug van steeds verder in verdrukking rakende arbeiders. Middels een aantal grafieken en tabellen laat Bart zien hoe de inkomsten van de overheid de afgelopen decennia zijn teruggelopen ten opzichte van het BBP en hoe de belastingheffing op kapitaal een duikvlucht heeft genomen terwijl deze op arbeid juist steeds werd verhoogt.  In de Spanning van afgelopen september werd hier ook uitgebreid op ingegaan mocht er interesse zijn om hier dieper op in te gaan dan kan ik een ieder aanraden deze nog eens te lezen.

Foto: SP

We sluiten het weekend af met een zeer gezellige lunch en vertrekken weer richting Noord-Brabant. Al met al een zeer geslaagd weekend, veel SP-ers leren kennen uit het gehele land waarbij het niet alleen leerzaam was maar ook erg gezellig. Tot volgend jaar!

Reactie toevoegen

U bent hier