h

Klopactie Diftar

17 oktober 2024

Klopactie Diftar

Foto: SP

De gemeente heeft besloten om per 1 januari het Diferentieel Tarieven systeem in te voeren wat de bedoeling heeft de afval productie omlaag te brengen. De SP twijfelt aan de doelmatigeheid van deze maatregel, en komt daarom de komende tijd bij u langs om hier wat meer informatie over uit te wisselen.

DIFTAR: De Verkeerde Weg naar Minder Afval?
In Geertruidenberg zal DIFTAR, een gedifferentieerd tariefsysteem voor afval, ingevoerd. Het idee is simpel: bewoners betalen meer naarmate ze meer restafval aanbieden. Hoewel dit systeem een goede afvalscheiding zou moeten stimuleren, kleven er, wat de SP betreft, grote nadelen aan. De negatieve impact op de leefomgeving en de verantwoordelijkheid van producenten blijven onderbelicht.
Invoering DIFTAR
Met DIFTAR gaan bewoners meer betalen voor hun restafval, de verwachting is dat dit hen aanmoedigt om beter te scheiden. De vraag is echter of dit in de praktijk wel zo goed uitpakt. De stijgende kosten voor restafval zetten sommige mensen ertoe aan om alternatieve, illegale manieren van afvalverwerking te zoeken. Illegale dumpingen, zoals het achterlaten van afval in de natuur of het deponeren van huisvuil in openbare vuilnisbakken, komen steeds vaker voor in gemeenten waar DIFTAR is ingevoerd. Dit zorgt niet alleen voor vervuiling, maar ook voor een aantasting van onze leefomgeving. Gemeenten die voor DIFTAR kiezen, lijken deze ongewenste bijeffecten onvoldoende mee te nemen in hun besluitvorming.

Onverantwoord beleid
Daarnaast wordt er met DIFTAR een grote verantwoordelijkheid bij de burgers gelegd om beter afval te scheiden, terwijl veel producten nauwelijks uit elkaar te halen zijn. Denk aan verpakkingen met meerdere lagen van verschillende materialen of aan etiketten die lastig loskomen van flesjes. De realiteit is dat het gros van het afval moeilijk te scheiden is vanwege de wijze waarop het is geproduceerd. Hier komt de rol van de producenten in beeld: zij zijn verantwoordelijk voor de keuzes in materiaal en verpakking. In plaats van consumenten op kosten te jagen, zou de overheid meer druk moeten uitoefenen op producenten om duurzamer en beter recyclebaar te produceren.

De verantwoording leggen waar hij hoort
Productverantwoordelijkheid blijft echter een ondergeschoven kindje in de discussie rondom afvalbeleid. DIFTAR legt de financiële last op de consument, terwijl de producent de vrijheid houdt om moeilijk te scheiden verpakkingen te produceren zonder consequenties. Als we echt willen streven naar een circulaire economie, is het essentieel om de verantwoordelijkheid te delen en bedrijven te verplichten om alleen producten en verpakkingen te ontwikkelen die eenvoudig gerecycled kunnen worden.
In conclusie
DIFTAR is een systeem dat in theorie afvalscheiding stimuleert door een gemengde stroom duurder te maken. In andere gemeenten is al bewezen dat de gewenste gedragsverandering niet tot stand komt, en in tegendeel zelfs een negatieve impact kan hebben op de leefomgeving. Als we naar duurzame oplossingen streven, moeten producenten ook aansprakelijk worden gesteld voor wat ze op de markt brengen. Alleen dan kunnen we de weg vrijmaken voor een effectief afvalbeleid en een schone leefomgeving.

Reacties

Tegen

Ik ondersteun de actie

Reactie toevoegen

U bent hier